Що необхідно для отримання державної нагороди «Мати-героїня»

20210512115104

«Мати-героїня» — жінка, яка народила та виховала до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у вихованні дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Особлива увага приділяється духовим та моральним якостям жінок, які представляються до нагородження, та їх дітей. При цьому, береться до уваги відсутність у жінки та її дітей притягнень до кримінальної відповідальності, асоціальної поведінки, шкідливих звичок, чи користуються вони повагою серед людей за місцем проживання, чи працюють, навчаються.

Присвоєння почесних звань проводиться Указами Президента України. Особі, удостоєній почесного звання «Мати-героїня» вручаються нагрудний знак та посвідчення встановленого зразка.

Висунення кандидатур для присвоєння почесних звань здійснюється гласно за місцем роботи особи, яку представляють до нагородження, у трудових колективах установ. Організацій, підприємств незалежно від типу, форми власності та господарювання.

Якщо жінка не працює, висунення кандидатури здійснює Новоодеська міська рада через Миколаївську районну державну адміністрацію.

Жінкам, яким Указом Президента України присвоєно почесне звання «Мати-героїня», виплачується одноразова винагорода у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Слід зауважити, що законодавством не передбачено надання пільг жінкам, яким присвоєно почесне звання україни 2мати-героїня».

Проте, згідно із Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа, у розмірі 35-40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Також, на сім’ю жінки, яка має статус «Мати-героїня» поширюються пільги, передбачені багатодітним сім’ям, при цьому багатодітною вважається сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей до 18 років, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми до 18 років та самостійно їх виховує.

Перелік документів, необхідний для отримання звання «Мати-героїня»

Заява до міської ради про представлення до присвоєння почесного звання

До заяви додаються (в трьох примірниках):

копія паспорта громадянина України, копія паспортного документа іноземця та документа, що підтверджує місце перебування чи проживання іноземця або особи без громадянства на території України на законних підставах;

копії свідоцтв про народження дітей;

копії документів про освіту дітей;

характеристики дітей з навчального закладу, якщо дитина навчається, або з місця роботи, якщо працює (щодо кожної дитини окремо);

виданий органом внутрішніх справ документ про наявність чи відсутність відомостей стосовно дітей, які перебувають на обліку правопорушників, що не досягли 18 років, у тому числі звільнених зі спеціальних виховних установ;

довідка про наявність або відсутність судимості в особи, яку представляють до нагородження,та в кожного з дітей, яким виповнилося 14 років;

за наявності та за бажанням матері - копії грамот, дипломів, подяк, свідоцтв, листів для визначення внеску жінки у розвиток творчих здібностей дітей, формування в них високих духовних і моральних якостей.

Для уточнення інформації стосовно даного питання можна звернутись за телефоном 2-14-39 або до секретаря міської ради (м. Нова Одеса, вул. Центральна, 208).