До уваги сільгосптоваровиробників громади

Пільгове кредитування.

Для підтримки проведення комплексу весняно-польових робіт Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову від 12 березня 2022 р. № 274 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 та від 14 липня 2021 р. № 723», якою запроваджено механізм надання пільгових кредитів сільськогосподарським товаровиробникам.

Для участі в державній підтримці суб’єкт підприємництва повинен бути сільськогосподарським товаровиробником у значенні, наведеному в Законі України «Про державну підтримку сільського господарства України» (питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менше   75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх   12 податкових періодів сукупно).

Кредити видаватимуться виключно малим та середнім аграрним виробникам з оборотом не більше 20 мільйонів євро в рік, що є еквівалентом підприємства, яке оброблює до 10 000 га.

Максимальна сума кредиту на який поширюється компенсація відсоткової ставки  50 млн грн;

кредитування надається для здійснення сільськогосподарської діяльності (посівної) на період дії воєнного стану (під 0 відсотків річних на період воєнного стану, а у разі припинення чи скасування воєнного стану - до завершення строку кредитування);

термін дії кредиту становить 6 місяців;

встановлено максимальний розмір державної гарантії за портфельними кредитами до 80% (тобто у разі неможливості виконання зобов’язань з повернення кредиту, держава відшкодує до 80% боргових зобов’язань).

Для отримання пільгового кредиту сільгосптоваровиробники звертаються до банківських установ, де обслуговуються.