День пам'яті та примирення

7 main v1588907483

8 травня 2023 року Україна разом Європою та США відзначає День пам'яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні. Близько 8-10 мільйонів українців загинули у війні 1939-1945 року. Пам'ять означає, що ми пам'ятаємо всіх військових і цивільних жертв цієї війни, а примирення - що країни Європи уклали мир після війни.

Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна доєднується до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. А також – нагадує, що Друга світова стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського та радянського. Спадкоємицею останнього нині є російська федерація, яка знову розвʼязала війну.

Цього року Україна вже вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва рф.

Тому наразі Україна об’єднує з країнами-партнерами зусилля задля відновлення миру. Шлях до миру в Європі сьогодні - перемога над державою-агресором – російською федерацією.

Варто пам'ятати, що європейські демократичні цінності неодмінно переможуть над тоталітарним минулим, яке об'єктивно вже віджило.

У 2023 році Україна відзначає це свято в умовах повномасштабної війни з РФ. На зміну німецькому нацизму на наші землі прийшов російський рашизм. Ми віримо, що незабаром у календарі свят України з'явиться нова святкова дата - День Перемоги над Росією. А сьогодні згадуємо про закінчення Другої світової війни.