Звернення міського голови Олександра Полякова з нагоди 30-ї річниці незалежності України

Шановні мешканці Новоодеської міської територіальної громади!

За кілька днів ми разом з усім українським народом відзначатимемо 30-річчя незалежності нашої держави.

 

І вперше за всі роки ми відзначаємо державне свято в Новій Одесі, як центрі потужної і спроможної територіальної громади, зі сподіванням врешті-решт стати справжніми господарями своєї землі.

Нова громада живе і працює трохи більше дев’яти місяців, і ще не час підводити підсумки роботи, але про певні проблеми чи тенденції необхідно пояснити вже зараз.

Міський голова, депутати міської ради з першої сесії міської ради в грудні минулого року взяли на себе відповідальність працювати на благо своїх виборців, і цю відповідальність всім треба нести ще майже чотири роки, не розділяючи мешканців на «своїх» та «чужих». Адже у всіх, кого обирає громада, є один обов’язок: працювати після виборів на всю громаду, а не лише на тих, хто проголосував за когось з нас.

І в цій роботі ми маємо керуватись не вузькопартійними чи особистими прагненнями, бо головне завдання - заради забезпечення розвитку громади та якнайбільш повного задоволення потреб тих, хто тут живе і працює, шукати компромісні рішення та знаходити розумний баланс інтересів.

Можливості цьогорічного бюджету достатньо скромні, але навіть за таких обставин знайдено кошти на придбання нових насосів та диспетчеризацію міської системи водопостачання, на компенсацію різниці в тарифах населенню по КП «Новоодеський міський водоканал», на дотування беззбиткової роботи КП «Правопорядок», на здійснення робіт з обладнання вуличного освітлення в населених пунктах громади, на рекультивацію міського сміттєзвалища, на утримання інших об’єктів комунальної власності. Ми активно працюємо в напрямку збільшення кількості соціальних та адміністративних послуг, намагаючись не допустити зменшення якості цих послуг в сільській місцевості. Нагадую, що саме наша громада в поточному році несе тягар видатків на утримання практично всіх колишніх районних закладів культури, позашкільної освіти та соціального захисту населення. Наша принципова позиція полягає в тому, що ми не маємо допускати зменшення обсягу освітніх, культурних чи соціальних послуг мешканцям, проте і продовжувати утримувати роздуту за всі попередні роки кількість працівників бюджетної сфери ми також не в змозі. Саме з цією метою міська рада створила нові чи реорганізувала існуючі юридичні особи: міську публічну бібліотеку, три позашкільні заклади об’єднались в одній комунальній установі, працівників ще трьох місцевих дитячо-юнацьких спортивних шкіл запросили до роботи в єдиній комплексній міській ДЮСШ, до комунальної власності увійшли обидва комунальних медичних некомерційних підприємства, що як і раніше обслуговують мешканців всього колишнього Новоодеського району, на черзі проведення реорганізації культурних закладів міста та сел під єдиним дахом центру культурних послуг. І все це не просто зміна назв - задля забезпечення життєдіяльності наших мешканців ми прагнемо докорінних змін в організації роботи всіх органів та закладів громади. Адже це впливає і на поточну діяльність, і на перспективи подальшого розвитку.

З депутатами нового скликання ми працюємо лише перший рік, та я вдячний всім, хто політичні амбіції чи інші особисті претензії відклав до інших часів, і сьогодні знаходить сили наполегливо і професійно працювати та об’єднувати спільні зусилля.

І це дає перші позитивні результати. Вже в поточному році за кошти державного бюджету згідно урядової програми цифровізації буде проведено широкополосний швидкісний інтернет в сільські населені пункти громади. Ми активно працюємо з обласною владою. І моя персональна подяка депутатам обласної ради Мосіну Олександру та Бойку Валентину, завдяки яким за рахунок коштів обласного бюджету на соцекономрозвиток ми отримали змогу придбати відеокамеру та радіомікрофони в наші заклади культури, різноманітний спортивний інвентар для стадіону, міської ДЮСШ та загальноосвітніх шкіл, туристичне обладнання для нашої команди «Джура-Сокіл», та на виконання робіт з ремонту покрівлі спортивного залу з важкої атлетики. На останній позачерговій сесії міської ради прийнято рішення, яким відкривається можливість облаштування за державні кошти нового сучасного вуличного освітлення по вул. Центральній, що є частиною траси державного значення. Ще одне рішення міської ради дає можливість нашій громаді за рахунок співфінансування коштів державної субвенції та коштів місцевих бюджетів стати власником нового шкільного автобусу. Ми є учасниками загальнодержавної програми створення активних парків. В рамках цієї програми власними силами проведено роботи по створенню зони активного відпочинку в мікрорайоні Кашперівка, а за рахунок коштів державного бюджету фінансуватиметься оплата праці фахівця, що займатиметься організацією роботи в цій зоні. Власними силами відремонтовано майданчик зі скульптурами козаків біля ДНЗ № 5 «Зірочка». Ми багато працюємо над благоустрієм, і в місті, і в селах робітники за рахунок коштів нашого бюджету щодня виходять викошувати бур’яни.

Одне з найболючіших питань – відновлення пасажирського сполучення між центром громади та населеними пунктами колишніх Димівської, Дільничної, Новосафронівської та Підлісненської сільських рад. Автомобільний перевізник наприкінці минулого року припинив пасажирські перевезення через вкрай незадовільний стан дорожнього покриття. Шляхом залучення коштів та ресурсів місцевих депутатів та фермерів вдалось виконати ремонт ділянки дороги між Новосафронівкою та Підлісним, що дало змогу частково відновити сполучення з цими селами. Проте для ремонту всіх доріг між містом та селами у нас немає ані коштів в бюджеті, ані можливостей їх використання на законних підставах, оскільки згідно діючого законодавства це повноваження інших органів виконавчої влади. Саме тому ми наполегливо і неодноразово звертались до керівництва району та області з цього питання, зрештою нас підтримали і депутати обласної ради, і народний депутат України Негулевський І.П., і зараз наші прохання частково задовольняються. Проводяться роботи з ремонту ділянок доріг в села Димівське, Озерне та Підлісне. Сподіваємось, що після закінчення цих ремонтних робіт пасажирські перевезення вже незабаром будуть відновлені в повному обсязі.

Як відомо, протягом багатьох десятиліть одним з найбільш небезпечних місць на трасі державного значення Р-06 «Благовіщенське – Миколаїв», що проходить через наше місто, був Троїцький міст. І коли влітку минулого року народний депутат України Ігор Негулевський повідомив про можливість ліквідації цього «вузького місця» на трасі шляхом будівництва нового сучасного мосту, знайшлось чимало скептиків, які не повірили в реальність обіцянок. Тепер, коли роботи ведуться майже цілодобово, всі мають зрозуміти, що у нашого народного депутата слово не розходиться з ділом. Ми глибоко вдячні Ігорю Петровичу, який завжди приходить нам на допомогу у вирішенні проблемних питань, підтримує нашу та інші громади свого виборчого округу і як законодавець, і як справжній представник територіальних громад в центральних органах влади. І саме завдяки його активній позиції громада вже в поточному році за кошти субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій отримує змогу виконати капремонт чотирьох дитячих майданчиків та збудувати нове поле на міському стадіоні для гри в міні-футбол.

Напередодні великого державного свята хочу привітати всіх мешканців нашої громади, всіх, хто допомагає нам у вирішенні проблем, з Днем Незалежності.

Бажаю всім міцного здоров’я, родинного щастя, злагоди та любові, добробуту і миру! Хай життя наповнюється радістю, теплом та найкращими здобутками!