Збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу

пидснижн

 

З настанням перших сонячних днів з'являються перші весняні квіти. Кожен з нас повинен дбати про збереження зникаючих видів флори. Без допомоги жителів всі зусилля з охорони первоцвітів марні. Адже якщо є попит на весняні квіти, то спустошення ділянок живої природи, де вони ростуть, продовжуватиметься і надалі.

Найчастіше такі рослини стають об'єктами масового збору та продажу, що місцями призводить до їх зникнення. Масовий збір первоцвітів підриває чисельність їх популяції.

До відома в нашій зоні ростуть червонокнижні первоцвіти підсніжник Ельвеза,  шафран сітчастий та брандушка різнобарвна.

З метою збереження ранньоквітучих видів рослин та попередження правопорушень у цій галузі закликаємо громадян:

– не збирати і не продавати перші весняні квіти - первоцвіти, занесені до Червоної книги України, що знаходяться на межі знищення;

– не купувати первоцвіти, проявити свідомість і любов до природи;

Пам'ятайте, за збір, продаж та купівлю первоцвітів передбачена адміністративна відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП), згідно з якою громадяни, які скоїли такі дії, несуть відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією рослини. При цьому аналогічні дії, вчинені щодо першоцвітів, які зростали в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн з конфіскацією рослини.

Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) цього кодексу теж передбачають штрафи.

Нагадуємо, що при Новоодеській міській раді працює інспектор з питань благоустрою, який уповноважений складати протоколи про адміністративні правопорушення, вести фото та відео-фіксацію порушень та надавати матеріали справи на розгляд адміністративної комісії при міській раді.

Таким чином, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу.