БЕРЕЖЕНОГО БОГ БЕРЕЖЕ!ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ!

Щороку в Україні реєструються випадки отруєнь грибами. Ця сумна
статистика зростає з року в рік.
Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість
отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед,
блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.
Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли
належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи
уздовж швидкісних трас. Помилитися грибники також можуть, якщо
збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні
ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда
поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Немало випадків, коли хворі
потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків,
парасольок тощо.
Сезон збирання грибів незабаром почнеться і тому всім грибникам-
аматорам слід знати правила запобігання отруєнь грибами та суворо їх
дотримуватись:
1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. Остерігайтесь пластинчастих
грибів.
2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі та сирі гриби.
3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.
4. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів,
атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.
5. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на
бульбу потовщення, вольву (як у червоного мухомора).
6. Коли збираєте пластинчасті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці,
намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не припуститись помилки.
7. Ніколи не збирайте перезрілих, зморхлих, червивих, зіпсованих грибів.
8. Не збирайте гриби під час посухи - у спекотну погоду змінюється обмін
речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
9. Не купуйте на базарах суміші грибів, салатів, пирогів з грибами і інших
виробів з подрібнених грибів.
9. Не заготовляйте гриби у герметичній упаковці (консервацію).

10. Сушити можна тільки певні види грибів: білий гриб, підосичник,
підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий.
Пам’ятайте, що гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв
малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують
груддю.
Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності
грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові.
Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних
грибах, а колір цибулі змінюється під впливом особливого ферменту, який
також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили
нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль,
галюцинації, біль у животі):
- Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте
шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити
очисну клізму. Пийте багато рідини.
- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої
лікувальної установи.
- Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше
визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
І ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров,
тим важчим буде перебіг отруєння.
В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються
рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути
спокійним за себе і свою родину, краще споживати гриби, вирощені у
теплицях. Береженого Бог береже!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Новоодеського управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Миколаївській області Бородіна А.В та
Берекет К.В.