Ботулізм

images

 

Ботулізм - захворювання, яке викликається, продуктами, зараженими паличками ботулізму.

Збудник - анаероб широко поширений в природі, тривалий час можеперебувати в ґрунті у виглядіспор.Потрапляє з ґрунту, з кишківникасільськогосподарськихтварин, а такождеякихпрісноводнихриб на різніхарчовіпродукти - овочі, фрукти, зерно, м'ясо і т.д. Спори витримуютькип'ятіння до 5годин (при домашньомуконсервуванніпродуктів спори не знищуються).

Без доступу кисню, наприклад, при консервуванні продуктів, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішим бактеріальним отрутою. Він не руйнуєтьсякишковим соком, а деякійоготипи (токсин типу Е) навітьпосилює свою дію. Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах, як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушеннямтехнології, особливо в домашніхумовах.

Симптоми.

Інкубаційнийперіодтриваєвід 2-3 годин до 1-2 днів. Початковіознаки - загальнаслабкість, незначнаголовнийбіль. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше - завзяті запори, що не піддаютьсядіїклізми і проносних.

При ботулізмууражуєтьсянервова система (порушеннязору, ковтання, зміна голосу).Хворийбачитьвсіпредмети, як би в тумані, з'являєтьсяроздвоєння в очах, зіницірозширені, причому один ширшеіншого. Часто відзначаєтьсякосоокість, птоз - опущенняверхньогоповіка одного з очей. Інодіспостерігаєтьсявідсутністьаккомодаціі - реакціїзіниць на світло. Хворийвідчуваєсухість у роті, голосу ньогослабкий, мованевиразна. Температура тіла нормальна аботрохипідвищена (37,2-37,3 0С), свідомістьзбережено. Усіхворіпідлягаютьнегайнійгоспіталізації

Профілактика.

Суворийсанітарнийнагляд за харчовоїіндустрією (виловриби - їїсушіння, копчення, консервування, забоємхудоби та переробкоюм'яса).

Виконаннясанітарно-гігієнічнихвимогобов'язково і при домашньомуконсервуванні. Пам'ятайте, щосуперечкианаеробногомікробиботулізмуживуть у грунті, а розмножуються і виділяютьотруту в умовах, коли немаєкисню. Небезпекупредставляютьконсервованігриби, недостатньоочищенівідземлі, де можутьзберігатися спори, м'ясні та рибніконсерви з бомбажних (здуття) консервних банок. Категорично забороненіпродукти з ознакамиїхнедоброякісними: вони володіють запахом гострогосируабопрогорклоїолії.

Відділ державного наглядуза дотриманням санітарного законодавства Новоодеського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Бородіна А.В та Берекет К.В.