Інформація щодо розгляду статті інтернет ресурсу «ІНФОРМАТОР» «Колбаса с Николаева со смертельными бактериями»

zavantazhennia 1 1

            Розглянувши статтю «Колбаса с Николаева со смертельными бактериями» інтернет ресурсу «ІНФОРМАТОР», яка вийшла 15.12.2021 о 12:27 годині Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (далі – Головне управління) повідомляє наступне.

         Протягом вересня-жовтня 2021 року до Головного управління надійшло             4 заяви від громадян та 2 заяви від Громадської організації «Правова гідність» стосовно отруєння громадян ковбасними виробами виробництва Ф/Г Іванов (вул. Гетьманцева, 1а, с. Себине,  Миколаївський район, Миколаївська область), які придбані в спеціалізованому магазині «Себинські ковбаси» (проспект Центральний, 23/9 м. Миколаїв).

         Враховуючи наявність певної кількості подібних звернень, з метою з’ясування більш детальних обставин щодо ймовірного випадку отруєння, спеціалістами Головного управління здійснено телефонні дзвінки на номери телефонів які зазначено у заявах, але абоненти не відповідали.

         Також, протягом періоду надходження подібних звернень, про ймовірні отруєння громадян, до Головного управління не надходили письмові повідомлення закладів охорони здоров’я, суб’єктів господарської діяльності, які провадять господарську діяльність з медичної практики, органів виконавчої влади про дані харчові отруєння.

         В межах державного контролю відповідно до вимог Законів України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та заяв громадян державними інспекторами Головного управління здійснено позаплановий захід державного контролю у формі відбору зразків ковбасних виробів на потужностях спеціалізованого магазину «Себинські ковбаси» ФОП Гавриленко О.В. за адресою: проспект Центральний, 23/9, м. Миколаїв.

         14.09.2021 відібрано два зразки ковбасних виробів (ковбаски «Гусарські» вищого гатунку, ковбаса варена «Лікарська») для дослідження на мікробіологічні показники (МАФАнМ, БГКП, патогенні мікроорганізми в т.ч. сальмонели, сульфітредукуючі клостридії, лістерія, протей, стафілокок золотистий). За результатами досліджень у випробувальної лабораторії Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби надіслані зразки ковбасних виробів відповідають нормативним документам (експертний висновок від 20.09.2021 № 003983 д.к./21).

         За результатами позапланового заходу державного контролю у формі інспектування потужності Ф/Г Іванов за адресою: вул. Гетьманцева, 1а, с. Себине, Миколаївський район, Миколаївська область складено акт та винесено припис з термінами усунення виявлених порушень. В листопаді 2021 року проконтрольовано виконання вимог припису, вимоги припису виконано.

         На потужності з виробництва харчових продуктів оператора ринку Ф/Г Іванов, розроблено, впроваджено та застосовуються постійно діючі процедури, засновані на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).

         При внутрішньому контролю у вересні місяці 2021 року оператор ринку Ф/Г Іванов, за участю державних інспекторів Головного управління здійснив відбір двох зразків ковбасних виробів (ковбаса варена «Лікарська», ковбаса напівкопчена «Геттинська») для дослідження на мікробіологічні, органолептичні, фізико-хімічні  показники, радіонукліди, токсичні елементи. За результатами досліджень у випробувальної лабораторії Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби надіслані зразки ковбасних виробів відповідають нормативним документам (експертні висновки від 16.09.2021 № 003707 п/21 та        № 003708 п/21).

         Стосовно протоколу лабораторних випробувань лабораторії ТОВ «Б2Ф України» від 10.12.2021 № 17, що додано до статті інтернет ресурсу «ІНФОРМАТОР», дослідження варено-копчених ковбас: Салямі «Золотиста» першого ґатунку; ковбаса варено-копчена Салямі «Посольська» вищого ґатунку повідомляємо, що зазначена лабораторія не акредитована на проведення даних досліджень.

         Відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» акредитована лабораторія це лабораторія будь-якої форми власності, що розташована в Україні або іншій країні, акредитована на відповідність вимогам стандарту ISO/IEC 17025 (ДСТУ ISO/IEC 17025) Національним органом України з акредитації, іноземним органом з акредитації, який є повним членом ILAC (Міжнародної організації із співробітництва в галузі акредитації лабораторій), або іншим іноземним органом з акредитації, діяльність якого відповідає вимогам стандарту ISO/IEC 17011 (ДСТУ ISO/IEC 17011).

         Ковбасні вироби, що досліджувалися в лабораторії ТОВ «Б2Ф України» на показники МАФАнМ, плісняві гриби та дріжджі не регламентуються нормативними документами для проведення досліджень для даних видів ковбасних виробів, і тому відсутні максимальні допустимі рівні.

         Також в статті інтернет ресурсу «ІНФОРМАТОР» зазначено, що поживний агар, середовище Ендо, середовище Сабуро, середовище Плоскірєва є важними показниками безпечності харчових продуктів, а в дійсності це середовища для проведення методів досліджень.

         Для перевірки інших фактів порушення оператором ринку Ф/Г Іванов  зазначених в статті Головне управління в межах позапланового заходу державного контролю 16 грудня 2021 року проведено відбір десяти зразків ковбасних виробів, а саме: «Сервелат» варено-копчений, вищого ґатунку; Салямі «Посольська» варено-копчена, вищого ґатунку для дослідження на наявність БГКП, патогенні мікроорганізми в т.ч. сальмонели, дріжджі, плісняві гриби, МАФАнМ відповідно до мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів.

         За результатами досліджень у випробувальної лабораторії Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби надіслані зразки ковбасних виробів відповідають за мікробіологічними показниками ДСТУ 4591:2006 та наказу Міністерства охорони здоров’я від 19.07.2012 № 548 «Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів» (експертний висновок від 22.12.2021 № 007217 д.к./21).

             З повагою, начальник Новоодеського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області       Олександр СТРАДОМСЬКИЙ.