Щодо профілактики ботулізму

Увага!!!

Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних
санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і
сировини, а саме:


 для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
 сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою
проточною водою для видалення залишків грунту;
 швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу
негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати
лише свіжі, доброякісні продукти;
 суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів
в домашніх умовах;
 домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше
року;
 не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з
здутих (бомбажних) банок;
 бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх
приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного
лабораторного контролю;
 не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в
домашніх умовах та без лабораторного контролю;
 купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі,
звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням
дати виготовлення та терміну придатності;
 при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно
простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх
герметичною упаковкою.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

 

Відділ державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства
Новоодеського управління Головного управління Держпродспоживслужби в
Миколаївській області.