Пташиний грип

ptash grup

Пташиний грип –  інфекційна хвороба птахів, яку викликає один зі штамів
вірусу грипу типу А. Це особливо небезпечне захворювання, яке дуже швидко
передається від хворої птиці до здорової і закінчується її загибеллю.
Із 15 підтипів вірусу пташиного грипу найвищу патогенність мають
підтипи Н 5  і Н 7 . Особливо небезпечним вважають вірус типу H 5 N 1 , який дуже
швидко мутує, має схильність одержувати гени від вірусів, що інфікують інші
види тварин, здатний викликати важку хворобу в людини.


Хвороба швидко поширюється територією, особливо там, де є міграційні
шляхи дикої перелітної птиці та можливість контакту її з домашньою птицею.
До захворювання сприйнятливі усі види птиці. Проникнення вірусу в Україну найчастіше пов’язане з перелітними птахами, що мігрують через Чорне море.

Одним із шляхів поширення може також стати завезення живих свійських птахів із неблагополучних регіонів.
У хворої птиці спостерігаються такі клінічні ознаки, як спад активності,
посиніння видимих слизових оболонок, гребінця, сережок, набряк голови,
діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.
Щоб уберегти свою домашню птицю від ймовірного зараження,
власникам особистих селянських господарств слід обмежити її вигул для
уникнення контакту з дикою перелітною (лебеді, гуси, качки) та синантропною
(голуби, ворони, горобці та інші) птицею, особливо на територіях, через які
проходить міграційний шлях дикої перелітної птиці і де є великі водойми, що
можуть бути місцем перепочинку птиці під час перельотів.
Власникам птахівничих господарств необхідно в період міграції дикої
перелітної птиці посилити ветеринарно-санітарні заходи відповідно до
«Ветеринарно-санітарних правил для птахівничих господарств і вимог до їх
проектування».
Не слід забувати про заходи безпеки, які допоможуть уникнути
зараження вірусом пташиного грипу.


Після контакту із сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими
продуктами птахівництва слід обов’язково ретельно вимити руки з милом, а
предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці, продезінфікувати.
Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки,
тому вживати в їжу продукти птахівництва потрібно лише після термічної
обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин (заздалегідь обробивши їх
мильним водним розчином), а м’ясо - не менше 30 хвилин при температурі
100 о С. При вживанні добре провареного м’ясо птиці заразитися неможливо.
Крім того, не варто  купувати м’ясо птиці і продукти птахівництва, що не
пройшли ветеринарно-санітарного контролю, зокрема на так званих
«стихійних» ринках.


Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській
області закликають громадян у випадках захворюваності чи загибелі свійської
птиці або при виявленні загиблої дикої перелітної птиці на водоймах негайно
повідомляти про це спеціалістів ветеринарної медицини територіальних
підрозділів Держпродспоживслужби .