Що таке лептоспіроз?

05072023

Що таке лептоспіроз ?

Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, яке супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки, кровоносних капілярів, нервової системи, ускладнюється геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспіри із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природних вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. В побутових осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки.

Людина може заразитися під час купання у водоймах зі стоячою водою, риболовлі, під час сільськогосподарських робіт, при догляді за хворими тваринами, при вживанні продуктів харчування інфікованих гризунами. Лептоспіри можуть проникати в організм людини через порізи і подряпини на шкірі, а також через неушкоджені слизові оболонки (ніс,рот,очі). Можливий також шлях інфікування у разі вживання сирої води із природних невідомих джерел.

На місці проникнення інфекції ніякого запалення не виникає, тому зараження проходить непоміченим.

Від моменту потрапляння збудників в організм людини до початку захворювання проходить у середньому від 6-8 до 14 днів. Хвороба починається раптово з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39-40°, з’являються нудота, блювота, головний біль, біль у всьому тілі. Характерною ознакою захворювання є біль у литкових м’язах. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, але й триматися на ногах. Спостерігається жовтяниця склер, висип на шкірі, крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи. Є дві основні форми лептоспірозу – безжовтушна і жовтянична, остання є більш небезпечною. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ.

Серед ускладнень лептоспірозу може бути також лептоспірозний міокардит, ураження верхніх дихальних шляхів, рідко пневмонія. Може постраждати і нервова система – розвинутися менінгіт або поліневрит.

Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків (ураження нирок, печінки і т. д.) чи до смерті. Хворому на лептоспіроз необхідна своєчасна госпіталізація. При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням. Тільки своєчасно розпочате лікування дасть змогу зберегти життя!

Захворювання від людини до людини не передається.

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

не купатись у водоймах, які не визначені, як рекреаційні зони відпочинку;

не купатися у водоймищах та річках, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення;

не ходити босоніж у заболочених місцевостях;

не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел;

не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

не вживати не митими овочі та фрукти, ретельно мити та обдавати окропом ;

не вживати овочі та фрукти (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами;

не ловити рибу в заборонених місцях;

захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів;

не вживати м’яса хворих на лептоспіроз тварин;

дотримуватись правил особистої гігієни під час догляду за худобою – регулярно мити руки, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички);

проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби(капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини);

Тільки своєчасно розпочате лікування дасть змогу зберегти життя!

   Дотримання мір профілактики допоможе захиститися від небезпечного для здоров’я і життя захворювання. Будьте здоровими!