Процедура спадкування неприватизованої квартири

272859673 1149944312412620 4003693284508821002 n

 З метою прийняття спадщини на неприватизовану квартиру після смерті спадкодавця, який за життя встиг звернутися до органу приватизації з належно оформленою заявою, але помер до вирішення питання відповідним державним органом про її приватизацію, необхідно звернутися до нотаріуса за місцем проживання спадкодавця з заявою про прийняття спадщини.

Оскільки відсутні правовстановлюючі документи на квартиру (розпорядження органу приватизації та свідоцтво про право власності на житло), нотаріус видає постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

Отримавши відмову нотаріуса, спадкоємцю необхідно звернутись до міськрайонного суду за місцем відкриття спадщини з позовною заявою про визнання права власності на майно в порядку спадкування.

Відповідачем по цій справі виступатиме орган місцевого самоврядуваннятретьою особою можна залучити орган приватизації, до якого спадкодавець звертався з належно оформленою заявою.

Які потрібні документи

Для звернення до суду з позовною заявою необхідно зібрати наступні документи:

  1. паспорт та ідентифікаційний номер Позивача;
  2. свідоцтво про смерть спадкодавця;
  3. заяву про прийняття спадщини;
  4. витяг про реєстрацію в спадковому реєстрі;
  5. ордер на право зайняття квартири;
  6. постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій;
  7. докази звернення спадкодавця до органу приватизації (зокрема, належним чином оформлена заява на приватизацію, технічний паспорт на квартиру і т.д.)
  8. квитанцію про сплату судового збору.

У випадку неможливості надати заяву спадкоємця до органу приватизації, до позовної заяви необхідно надати клопотання про витребування доказів.

Розмір судового збору

Подаючи позов про визнання права власності ставку судового збору необхідно обраховувати за позов майнового характеру, виходячи із вартості майна, відносно якого й пред’являється позов.

Згідно Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подачу до суду позовної заяви майнового характеру встановлюється у розмірі - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Онлайн-оплата судового збору за посиланням: https://court.gov.ua/affairs/sudytax/.

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Знайти найближчий місцевий Центр або Бюро правової допомоги можна за посиланням

Ще більше консультацій на інформаційному ресурсі WikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги перейшовши за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua