Підтвердження факту перебування одного з подружжя на утриманні померлого годувальника при оформленні пенсії у зв’язку з втратою годувальника

До уваги громадян 3

Підтвердження факту перебування одного з подружжя

на утриманні померлого годувальника при оформленні пенсії

у зв’язку з втратою годувальника

Згідно статті 36 Закону України від 09.07.2023 № 1058-ІV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника мають непрацездатні члени сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. До непрацездатних членів сім’ї відносяться, зокрема дружина (чоловік), якщо досягли пенсійного віку або являються інвалідами. До членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відноситься дружина (чоловік), якщо:

- були на повному утриманні померлого;

- одержували від померлого допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів для існування.

За документ, що засвідчує факт перебування на утриманні непрацездатних членів сім’ї, приймаються відомості про місце проживання (разом з годувальником за однією адресою), видані за місцем проживання особи, зокрема органом місцевого самоврядування, що підтверджують такий факт.

Також для підтвердження інформації про місце проживання особа може надавати відомості про місце проживання, що були внесені до документів, визначених Законом України від 05.10.2021 № 1871-ІХ “Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місце проживання в Україні”, зокрема, до паспортних даних особи.

Інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особи вноситься до реєстру територіальної громади.

У разі неможливості надати такі документи факт перебування на утриманні померлого годувальника встановлюється у судовому порядку.