Вимоги до страхового стажу при призначенні пенсії за віком

Вимоги до страхового стажу при призначенні пенсії за віком

Тривалість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії при досягненні 60-річного віку, визначена Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Починаючи з 2018 року норма тривалості стажу щороку збільшується на один рік, і якщо у 2018 році вона становила 25 років, у 2022 році – 29 років, у 2023 році – 30 років, то вже починаючи з 01 січня 2024 року для призначення пенсії за віком при досягненні 60 років необхідно набути не менше 31 року страхового стажу як для чоловіків, так і жінок.

Отже, з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року право вийти на пенсію у 60 років матимуть люди, у яких страховий стаж становить не менше 31-го року. Якщо у людини немає такого стажу, то у 63 роки зможуть вийти на пенсію громадяни зі страховим стажем від 21-го до 31-го року. У разі відсутності страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком після досягнення 63-х років, така пенсія призначається після досягнення людиною 65-річного віку. Зрозуміло, за наявності визначеного страхового стажу, — від 15-ти до 20-ти років (протягом 2024 року).

Додатково повідомляємо!

На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/ ) застраховані особи та пенсіонери мають можливість отримувати дані персональної електронної облікової картки застрахованої особи та інші відомості з Реєстру застрахованих осіб (інформація про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), сплачені страхові внески, набутий страховий стаж). Увійти до особистого кабінету на вебпорталі Фонду можна за логіном, за кваліфікованим електронним підписом (КЕП), за допомогою системи GovID та Дія.Підпис.

Якщо вам потрібен доступ до електронних сервісів Пенсійного фонду України у зручному форматі - користуйтесь мобільним застосунком Пенсійний фонд. Щоб скористатись застосунком, необхідно завантажити його з App Store чи Google Play на свій пристрій.