Якщо не вистачає страхового стажу?!

На сьогодні для нарахування пенсії необхідно мати не менше 15 років страхового стажу, до якого зараховуються лише ті періоди, за які було сплачено внески із заробітної плати не менше мінімального розміру, але у цьому випадку ви вийдете на пенсію у 65 років. Для того, щоб вийти на пенсію за віком досягнувши 60 років у 2024 році необхідно мати щонайменше – 31 рік страхового стажу, а у 2025 вже 32 і так до необхідних 35 років страхового стажу у 2028 році.

Якщо ж ви вже зараз розумієте, що стажу вам не вистачить, його можна докупити (повні місяці), або, за потреби, доплатити за зарахування до страхового стажу неповних місяців роботи як повних.

Добровільну участь у пенсійному страхуванні можуть брати як застраховані, так і не застраховані особи старші 16 років. Також передбачена можливість сплати внесків на користь третіх осіб.

Договір укладається через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України шляхом приєднання до Типового договору про добровільну сплату страхових внесків. Людина самостійно визначає, скільки часу бажає сплачувати внески після укладання Договору, періодичність їх сплати та їх розмір. Суми сплачених внесків зараховуються за місяць, у якому надійшли кошти на рахунок Пенсійного фонду України.

Також, якщо на сьогодні Ви ніде не працюєте офіційно, тобто не є застрахованою особою, можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на термін не менше одного року (стаж купується по одному місяцю за ставкою діючою у цьому місяці). Розміри внеску ви визначаєте самостійно, але величина їх має бути не менше 22% від мінімальної заробітної плати (з 01.01.2024 - 7100 грн,

а вже з 01.04.2024 - 8000 грн). Не потрібно подовжувати дію договору кожен рік, за умови сплати за кожен місяць договір подовжується автоматично і дія його закінчиться, якщо Ви офіційно працевлаштуєтеся і за Вас єдиний внесок буде сплачувати роботодавець.

Але що робити якщо до настання пенсійного віку залишилось, наприклад, декілька місяців, і потрібно купити відразу кілька років стажу одноразово? Якщо у людини за період з 2004 року по теперішній час є роки, коли вона ніде не працювала (внески не сплачувалися) то за цей період можна докупити стаж, але сума за кожен місяць, не може бути меншою за мінімальний страховий внесок (22%) на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. Тобто на сьогодні це 3124 грн - сума мінімального страхового внеску за один місяць, а з квітня 2024 року буде вже 3520 грн. Також важливо те, що за попередній період особа повинна сплатити однією сумою протягом 10 днів після укладання договору, наприклад якщо необхідно докупити 12 місяців, а весь, наприклад, 2005 рік особа ніде не працювала, то необхідно буде сплатити 37488 грн, а з квітня 2024 року вже 42240 грн.

Для того, щоб укласти договори добровільної участі (у тому числі за попередні періоди), Вам необхідно звернутися до податкового органу за місцем проживання.

Але є й такі особи, які за період з 2004 працювали на умовах неповної зайнятості, або звільнялися та влаштовувалися на роботу не з 1-го числа місяця, або працювали за договорами ЦПХ у них страховий стаж зараховується в днях пропорційно сплаті внесків.

Тобто у людини в місяць може бути зараховано, наприклад, 3 дні замість 30. Усі ці дні сумуються (3 дні х 12 місяців = 36 днів) і виходить, що у людини за рік зараховано не 12 місяців страхового стажу, а лише 1 місяць (30 днів) та 6 днів. Такі особи, за потреби зарахування страхового стажу неповного місяця роботи як повного, можуть звернутись до територіального органу Пенсійного фонду для оформлення доплати. Тобто, кожна особа вже сьогодні сама може потурбуватися за свій страховий стаж та захистити себе від несподіванок у майбутньому та заощадити свої нерви та кошти!