Безпека даних в Інтернеті та соціальних мережах.

Важко уявити сьогодні повсякденне життя без Інтернету та інформаційних технологій. Кожен другий є користувачем різних соціальних мереж. Соціальні мережі дуже глибоко ввійшли в наші життя. Смартфони стали продовженням нас самих: люди «залипають» у них у громадському транспорті, ресторанах, колективних зустрічах чи розмовах тет-а-тет. Вони відкривають багато такого, чого ми раніше не знали. Але водночас містять чимало небезпек. За останні роки соцмережі стали осередком фейкових новин, кризи інформації та психологічної залежності. Тому дуже важливо розуміти як вберегти себе та свої дані використовуючи інтернет. Одним із найдієвіших способів убезпечити свої дані від викрадення, навіть якщо Ви стали жертвою шкідливого програмного забезпечення, є використання багатофакторної автентифікації. Усі без винятку онлайн-ресурси (електронна пошта, хмарні сховища, соціальні мережі) дають користувачам змогу захистити свої облікові записи за двофакторної автентифікації. Це значить, що користувачеві для отримання доступу до інформації потрібно надати більш ніж один «доказ механізму автентифікації»

Як багатофакторна автентифікація може використовуватися:
1. SMS-повідомлення з тимчасовим кодом, який приходить на телефон, зареєстрований у сервісі.
2. Спеціальні програми, які генерують одноразовий тимчасовий код, який користувачеві потрібно ввести після введення пароля.

Прикладом програми для багатофакторної автентифікації є Google Authenticator. Ви можете встановити її за посиланнями: • Play Market • App Store Після встановлення на телефон та налаштування програма генеруватиме одноразові тимчасові коди, котрі Вам потрібно буде ввести у сервісі, коли Ви входите в систему. За відсутності такого коду, навіть за умови, що хакер знає Ваш пароль, він не зможе отримати доступ до Вашого облікового запису.

Пам’ятайте, що більшість сучасних онлайн-сервісів підтримують двофакторну автентифікацію. Увімкніть її за допомогою програмного коду або за допомогою одноразового пароля з SMS. Віддавайте перевагу використанню Google Authenticator, фізичного токена, або перевірці за допомогою мобільного додатку. Використання одноразових кодів через SMS менш безпечно. Перелік сервісів, які використовують двофактурну автентифікацію, доступний тут: https://twofactorauth.org/.