З метою належного інформування жителів територіальної громади щодо територіальної оборони повідомляємо наступне:

photo 2022 03 29 14 27 59

Для організації опору окупантам Законом України «Про основи національного спротиву» громадянам України надано можливість створювати для захисту своїх територіальних громад добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ).

Згідно зі статтею 22 Закону України «Про основи національного спротиву» члени добровольчих формувань територіальних громад мають право застосовувати під час виконання завдань територіальної оборони особисту мисливську зброю, стрілецьку зброю, інші види озброєння та боєприпаси до них у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

Статтею 24 Закону України «Про основи національного спротиву» для забезпечення належного соціального i правового захисту на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їx участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони, поширюються гарантії соціального i правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний i правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.

Укладений контракт добровольця тероборони — підстава зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток за працівником, отримувати інші гарантії, встановлені законодавством для захисників країни.

Наказом Міністерства оборони України від 07 березня 2022 року № 84 затверджено форму контракта добровольця територіальної оборони.

На добровольця, який зарахований до складу добровольчого формування територіальної громади та уклав контракт з його командиром, поширюється дія статутів Збройних Сил України. Після цього він здобуває право на гарантії соціального і правового захисту, передбачені законодавстовм України.

Якщо він виконує обов’язки добровольця територіальної оборони в робочий час, то має право на збереження робочого місця, посади та середнього заробітку (ч. 1 ст. 119 КЗпП).

А під час його участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ним завдань територіальної оборони, на нього поширюються гарантії соціального і правового захисту, які передбачає Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII (ч. 2 ст. 24 Закону № 1702).