Про проведення громадського обговорення проєкту рішення Новоодеської міської ради «Про реорганізацію комунальної організації (установи, закладу) Дільнична гімназія Новоодеської міської ради Миколаївської області шляхом приєднання до опорного закладу

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про проведення громадського обговорення проєкту рішення Новоодеської міської ради «Про реорганізацію комунальної організації (установи, закладу) Дільнична гімназія Новоодеської міської ради Миколаївської області шляхом приєднання до опорного закладу Новоодеської міської ради Миколаївської області» 

 Організатор громадського обговорення

Управління освіти Новоодеської міської ради.

  1. Мета проведення громадського обговорення

Врахування думки мешканців с. Дільниче щодо реорганізації комунальної організації (установи, закладу) Дільнична гімназія Новоодеської міської ради Миколаївської області шляхом приєднання до опорного закладу Новоодеської міської ради Миколаївської області у якості структурного підрозділу – філії.

  1. Законодавче обґрунтування

Закону України «Про повну загальну середню освіту» містить законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що сприятиме підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства та особистості.

Реформа освіти в Україні передбачає створення належної мережі закладів освіти, яка має забезпечити підвищення якості, створення умов для забезпечення територіальної доступності освіти, приведення до законодавчих вимог структури мережі закладів загальної середньої освіти, підвищення економічної ефективності функціонування закладів освіти. 

Відповідно до ст. 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» здобуття загальної середньої освіти забезпечують початкова школа, гімназія, ліцей. Відповідно до законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу освіти приймає його засновник (засновники).

Відповідно до абз.1 ч. 2 ст. 32 ЗУ «Про повну загальну середню освіту» у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Засновником Дільничної гімназії є Новоодеська міська рада. Отже, рішення, зокрема, про реорганізацію закладу освіти приймає Новоодеська міська рада.

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» реорганізація закладу освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

  1. Практична складова

Мережа закладів освіти Новоодеської міської ради потребує оптимізації, яка надасть можливість створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб здобувачів освіти.

Держава пропагує створення опорних навчальних закладів і гарантує їх покращене державне фінансування. Опорний заклад освіти – це заклад загальної середньої освіти, що є юридичною особою, може мати у своєму складі філії та/або здійснювати підвезення здобувачів освіти і педагогічних працівників (за потреби) до закладу та у зворотному напрямку, а також забезпечений кваліфікованими педагогічними кадрами, має сучасну матеріально-технічну і навчально-методичну базу.Як зауважують фахівці, на одного учня опорного закладу (з філіями) обсяг освітньої субвенції, що виділяється з Державного бюджету, є більшим, ніж аналогічний обсяг освітньої субвенції для закладу, що не має статусу опорного.

Достатній обсяг освітньої субвенції є гарантією того, що освітяни, працевлаштовані в опорному закладі, вчасно отримуватимуть заробітну плату з усіма нарахуваннями. Створення моделі освітньої мережі в громаді за формулою «опорний заклад освіти з філіями» гарантує гармонійне поєднання двох принципів державного регулювання в освітянській галузі: принципу забезпечення надання якісної і доступної освіти та принципу раціонального використання всіх видів ресурсів, коштів і майна, а також кадрового потенціалу.

Додатково інформуємо, що опорний заклад Новоодеської міської ради Миколаївської області визначатиметься серед закладів освіти Новоодеської міської ради на конкурсній основі.

У зв’язку з малою наповненістю класів Дільничної гімназії (в цілому у закладі освіти станом на 2024 рік обліковувався 41 учень, прогнозована кількість у 2025 році ще менша – 37 учнів) є загроза втратити право громади на отримання освітньої субвенції з Державного бюджету на оплату праці педагогічним працівникам вказаного закладу освіти вже з 01.09.2025 року.

У такому випадку, бюджетне навантаження щодо виплати заробітної плати педагогам цих закладів буде покладене на місцевий бюджет, що призведе до мінімізації видатків на основні поточні потреби закладу (покращення матеріально-технічної бази тощо) і негативно вплине на забезпечення надання якісних освітніх послуг і забезпечення комфортного освітнього простору (середовища).

З метою збереження за закладами освіти Новоодеської міської ради високого коефіцієнту при розподілі освітньої субвенції, збереження робочих місць та рівня заробітних плат педагогічних працівників, є потреба провести заходи щодо оптимізації мережі закладів освіти Новоодеської міської ради у 2025 році.

З цією метою рішенням Новоодеської міської ради XXXV сесії 8 скликання № 3 від 27.06.2024 року затверджено План оптимізації мережі закладів освіти Новоодеської міської ради на 2025 рік, яким передбачено реорганізацію Дільничної гімназії Новоодеської міської ради Миколаївської області шляхом приєднання до опорного закладу Новоодеської міської ради Миколаївської області у якості структурного підрозділу – філії.

Заходи з оптимізації мережі закладів освіти Новоодеської міської ради дадуть можливість створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб здобувачів освіти.

Додатково акцентуємо увагу, що процес реорганізації Дільничної гімназії, що розпочнеться у випадку прийняття відповідного рішення депутатами Новоодеської міської ради, відбудеться з мінімальними ризиками: педагогічний та обслуговуючий персонал буде працевлаштований, за їхньою згодою, у філію опорного закладу освіти.

З метою врахування думки громадськості щодо вищезазначеного питання управління освіти Новоодеської міської ради пропонує всім зацікавленим особам долучитися до обговорення проєкту рішення Новоодеської міської ради «Про реорганізацію комунальної організації (установи, закладу) Дільнична гімназія Новоодеської міської ради Миколаївської області шляхом приєднання до опорного закладу Новоодеської міської ради Миколаївської області», далі – Проєкт рішення (додається).

 Учасники

До участі у громадському обговоренні запрошуються всі  мешканці села Дільниче та прилеглих сіл, депутати, зацікавлені особи.

  1. Формат проведення громадського обговорення

 Громадське обговорення Проєкту рішення проводиться з дня оприлюднення зазначеного інформаційного повідомлення до 01.06.2025 року включно.

Пропозиції та зауваження приймаються:

  • у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 56602, Миколаївська область, м. Нова Одеса, вул. Центральна, буд. 208 (управління освіти Новоодеської міської ради),
  • у письмовій формі на адресу електронної пошти: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • шляхом проходження опитування у Google-формі за посиланням: https://forms.gle/xS3EfMaix9vHqXUF7

Додатково передбачене проведення публічного обговорення із дотриманням усіх заходів безпеки у вигляді зустрічі з громадськістю та колективом Дільничної гімназії:

  • місце проведення громадського обговорення: Дільнична гімназія Новоодеської міської ради Миколаївської області (адреса: Миколаївська область, Миколаївський район, село Дільниче, вулиця Лесі Українки, будинок 14).
  • дата та час: з огляду на безпекову ситуацію в країні будуть завчасно повідомлені зацікавленим особам додатково.

Акцентуємо увагу, що усі пропозиції та зауваження подаються виключно із зазначенням прізвища, імені, по батькові, контактним телефоном та адресою особи, яка їх подає.

Анонімні пропозиції та зауваження не реєструються і не розглядаються.

Пропозиції та зауваження, розповсюджені через соціальні мережі, до уваги братися не будуть.

 7. Прізвище, ім’я осіб, визначених відповідальними за громадське обговорення:

В.о. начальника управління освіти Новоодеської міської ради Молчановська Надія Вікторівна, телефон +380688248792.

Контактна особа – Довгань Валентина Іванівна, головний спеціаліст-юрисконсульт управління освіти Новоодеської міської ради, телефон +380688248792.

  1. Оприлюднення результатів громадського обговорення

Звіт за результатами громадського обговорення буде оприлюднений на офіційному веб-сайті Новоодеської міської ради у строки, передбачені чинним законодавством.

Запрошуємо Вас долучитися до громадського обговорення Проєкту рішення Новоодеської міської ради «Про реорганізацію комунальної організації (установи, закладу) Дільнична гімназія Новоодеської міської ради Миколаївської області шляхом приєднання до опорного закладу Новоодеської міської ради Миколаївської області».

ЗАВАНТАЖИТИ ПРОЄКТ

 Ваші думки та пропозиції важливі для нас!