НОРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ ТА ЇЇ ПРОФІЛАКТИКА.

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що
останнім часом все частіше реєструються спалахи інфекційних  захворювань, викликані
збудником норовіруса.
Норові́русна інфекція (зимова блювальна хвороба) – гостра кишкова інфекція.  В 90 %
випадків норовірус є причиною епідемій шлунково-кишкових захворювань не  бактеріальної
природи в усьому світі.  Спалахи хвороб, що викликаються норовірусами, частіше
виникають у закритих або напівзакритих установах. Цим  вірусом можна заразитися у
школах, торгових центрах, транспорті та будь-яких інших громадських місцях. Основними
шляхами проникнення вірусу в організм є: харчовий- при вживанні немитих овочів або
фруктів,  водний- при вживанні рідин, що містять вірус, контактно-побутовий, коли в
організм вірус проникає через посуд, предмети побуту, немиті руки.  Норовіруси
передаються від людини до людини ( 62-84% від усіх зареєстрованих спалахів) і
опосередковано через заражену воду і їжу.
Норовірус дуже заразний. Навіть найдрібніші частинки пилу з норовірусами викликають
захворювання. Вірус досить життєстійкий: вологе прибирання із звичайними миючими та
спиртовмісними засобами не забезпечує його знищення, вірус стійкий до висихання,
заморожування, нагрівання до 60 градусів, гине тільки від хлорвмісних дезінфікуючих
засобів.
Норовірусна інфекція вражає всі вікові групи. Найбільш небезпечний норовірус для фізично
ослаблених осіб, літніх людей і дітей усіх вікових груп.
Інкубаційний період норовірусу становить від декількох годин до 2 діб.  Хвороба
починається на тлі повного здоров’я, гостро.    Перші ознаки недуги: сильна нудота, що
переходить в блювоту, пронос, підвищена температура тіла, м’язові і головні болі, слабкість.
Після одужання організм виробляє нестійкий імунітет до вірусу – до 8 тижнів. Після
закінчення цього періоду у людини знову може розвинутися норовірусна інфекція.

Профілактика норовірусної інфекції:
-дотримання особистої гігієни ( мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі,
після відвідування туалету, після повернення з вулиці),
-ретельно мити фрукти і овочі, вживати термічно оброблені продукти харчування,
-вживати гарантовано безпечну воду і напої,
-при купанні в басейнах і водоймах уникати попадання води в рот,
-при догляді за хворим проводити вологу обробку всіх поверхонь, з якими контактував
хворий як мінімум раз на день з додаванням хлорвмісних дезінфікуючих засобів,
-посуд, яким користувався хворий необхідно кип’ятити,
-речі забруднені блювотними масами необхідно відразу прати .
Дотримуючись цих правил, можна попередити подальше розповсюдження інфекції та
повторне зараження  людей.
Пам’ятайте! Неухильне дотримання правил особистої гігієни та своєчасне звернення за
допомогою до медичного закладу – головний захист від  кишкових захворювань, особливо це
стосується дітей.