Ротовірусна інфекція та її профілактика!

108779076 690106788254328 2979331260968487969 o

Ротавірус — дуже заразна група вірусних інфекцій, найчастіше вражають дітей у різному віці. Одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є Ротавірус людини. Переважно виникає в холодну пору року, за статистикою найбільшу кількість хворих реєструють з листопада по квітень. Також, це захворювання може носити епідемічний характер. Ротавірус отримав свою назву від латинського слова "rota" - колесо, саме на нього схожий цей вірус, якщо розглядати його під мікроскопом. З ротавирусом можна зіткнутися де завгодно — це дуже поширений вірус, здатний існувати в природі, не втрачаючи своїх властивостей, протягом декількох днів. Оскільки ротавірус дуже заразний, заразитися ротавірусної інфекцією дитина може де завгодно. Основна причина зараження - нехтування правилами особистої гігієни (наприклад, відсутність звички мити руки перед їжею або після відвідин вбиральні). Інкубаційний період ротавірусної інфекції у дітей (період часу від зараження вірусом до появи симптомів захворювання) становить один-три дні.

Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Також, може з'являтись нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Ротавірусну інфекцію часто сприймають за ГРВІ. Різниця в тому, що по своїй природі вірус грипу  може розмножуватися і розвиватися тільки на слизовій оболонці дихальних шляхів, але ні шлунок, ні кишківник не відносяться до органів дихання. Ротавірус, будучи кишковою інфекцією, не має жодного відношення до вірусу грипу. Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу. Якщо ротавірус вже виявлений, то люди, які доглядають за хворими, повинні після миття рук обробляти їх антисептиком. Забрудненні іграшки та поверхні мити з милом, а обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус та попереджає подальшу його передачу. Ротавірус зберігається: 2 місяці в хлорованій воді,декілька днів в слабкому розчині в хлорованому вапні, 6 місяців при заморожуванні.

ПАМЯТАЙТЕ!!!

При наявності одного із симптомів терміново зверніться до лікаря, щоб уникнути найбільш небезпечного ускладнення – зневоднення організму!Самолікування недопустимо!

Бережіть своє здоров’я і своїх близьких, а с особливо дітей!

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Новоодеського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Бородіна А.В та Берекет К.В.