Увага! СЕЗОН ГРВІ та ГРИПУ!!!

5

 

В наш час грип є найбільш поширеною інфекцією на планеті та реєструється на всіх континентах. Показник смертності від неускладненого грипу невисокий і складає 0,01-0,2%, проте він різко зростає при виникненні грипу у осіб похилого віку та ослаблених людей, особливо у тих, що мають хронічні захворювання серця та легенів, у малолітніх діток. Під час епідемії грипу завжди зростає кількість смертей від серцево-судинних, легеневих захворювань.

Типові симптоми грипу:

  • різкий підйом температури до 38-40оС;
  • лихоманка;
  • слабкість;
  • біль у м’язах, суглобах, животі, очах.

Хворий відчуває ускладнення дихання через ніс, першіння в горлі, стиснення за грудиною, сухий болючий кашель.

Заходи профілактики грипу бувають неспецифічними (загартовування, приймання полівітамінних препаратів, загальнозміцнюючих та тонізуючих препаратів) та специфічними (вакцинація).

Вакцинація від грипу – масовий та ефективний метод боротьби з грипом. В наш час використовуються інактивовані (неживі) вакцини. Слід пам‘ятати, що вакцина ефективна тільки проти конкретного типу вірусу.

Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров‘я (ВООЗ), В епідемічний сезон 2019-2020 років, прогнозується переважна циркуляція вірусу А (Н3N2). Не виключена можливість циркуляції вірусів грипу А (H1N1) та грипу В.

В Україні зареєстровані наступні протигрипозні дві вакцини для імунопрофілактики грипу – «Ваксігрип Тетра» французького виробника «Санофі Пастер» та «ДжіСі Флю» південнокорейського «Грін Кросс Корпорейшн».

Вакцини застосовуються для профілактики грипу у дорослих та дітей з 6-місячного віку.

З протипоказами до вакцин можна ознайомитись у щеплювальному кабінеті Новоодеського ПМСД та інших лікувально-профілактичних закладів району.

Враховуючи вище зазначене рекомендуємо:

  • уникати тісних контактів з людьми, які чихають і кашляють;
  • не торкатися руками очей, рота і носа;
  • носити марлеву пов’язку або разову маску;
  • регулярно ретельно мити руки з милом, протирати їх спиртовмісним засобом для дезінфекції рук;
  • здійснювати вологе прибирання, провітрювання і зволоження повітря в приміщенні.

Звертаю Вашу увагу, що при виникненні первинних симптомів на Грип та ГРВІ необхідно звертатися до лікувальних установ для отримання необхідної допомоги фахівців, та не займатися самолікуванням!!!

Бережіть своє здоров’я і своїх близьких, а с особливо дітей!

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Новоодеського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Бородіна А.В та Берекет К.В.