Відпочинок та оздоровлення дітей повино бути безпечним

14072023

В Миколаївській області, в зв’язку з військовою агресією російської федерації та проведенням активних бойових дій, оздоровлення та відпочинок дітей в 2022 році не здійснювались. Частина загальноосвітніх закладів, закладів оздоровлення та відпочинку під час воєнної агресії була зруйнована або пошкоджена.

         В 2023 році організація дитячого оздоровлення в повному обсязі не була запланована,  в зв’язку з тим, що  на території області ситуація залишається напруженою. При цьому, в останній  час  в окремих громадах області з’являються оголошення, від різних організацій та установ щодо проведення заходів відпочинку та оздоровлення для дітей . Зауважуємо, що проведення таких заходів не можуть здійснюватись без погодження з органами Держпродспоживслужби. Керівники організацій та органи місцевого самоврядування на території яких розміщуються зазначені об’єкти, є відповідальними особами за організацію і повноту виконання вимог санітарного законодавства при здійсненні зазначених заходів.

       Наразі, в 2023 році на території області зафіксований факт відкриття дитячого табору оздоровлення та відпочинку без повідомлення та погодження з органами Держпродспоживслужби. Оздоровлення дітей проводилось з порушенням вимог чинного санітарного законодавства: Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей", ст.20 Закону України „ Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення ”, Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р., Державних санітарних правил і норм "Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів" (ДСанПіН 5.5.5.23-99), Наказу МОЗ України № 89 від 07.02.2012 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил влаштування, утримання та організації режиму діяльності дитячих наметових містечок», Постанови КМУ від 24.03.2021р. №305 «Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Держпродспоживслужба наголошує:

  • Згідно статті 32 Закону України «Про місцеве                     самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить сприяння роботі творчих спілок, національно-культурних товариств, асоціацій, інших громадських та неприбуткових організацій, які діють у сфері охорони здоров'я, культури, фізкультури і спорту, роботи з молоддю; створення умов для занять фізичною культурою і спортом за місцем проживання населення та в місцях масового відпочинку. Враховуючи зазначене, проведення заходів для дітей та молоді організаціями, які не підпорядковані місцевим територіальним громадам, але здійснюють свою діяльність на території цих громад, не повинно бути поза увагою органів місцевого самоврядування.
  • Згідно статті 7 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у межах своїх повноважень забезпечують здійснення контролю за діяльністю дитячих закладів оздоровлення та відпочинку незалежно від форми власності та підпорядкування. Тому органи місцевого самоврядування, на території яких розміщуються об’єкти відпочинку дітей, разом з керівниками закладів оздоровлення є відповідальними особами за додержання вимог санітарного законодавства.
  • Відкриття закладів відпочинку та оздоровлення дітей можливе лише при створені умов, що відповідають вимогам чинного санітарного законодавства та з обов’язковим погодженням з Держпродспоживслужбою.