Ботулізм. Заходи недопущення в побуті

картинка 1

В Україні кожного року реєструється смертельно небезпечна інфекція Ботулізм. Один із
випадків зареєстрований у вересні 2023 року в м. Миколаїв. Найчастіше причиною виникнення
ботулізму є вживання продукції домашнього виготовлення. В першу чергу це стосується консервів
м’ясних, рибних та в’яленої риби.
Щоб запобігти виникненню захворювання в побуті потрібно дотримуватися відповідних  заходів
безпеки:
 Рибу перед посолом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно
промити зовнішню і внутрішню поверхні;
 Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується
консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх умовах;
 При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти,
необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник  ботулізму
не любить кисле середовище;  Важливо добре стерилізувати банки і кришки
безпосередньо перед закладкою в них продуктів;
 При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно
проводити тіндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100°С – 
5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви
при температурі 100 0 С – не менше 40-60 хвилин з подальшим герметичним закриттям;
 При найменшому здутті кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу
вмісту банки;
 Також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в’яленої,
копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі,
у приватних осіб.
 Не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання
виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
У разі появи симптомів захворювання (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в
животі, блювання, пронос тощо) слід  не займайтеся самолікуванням, а терміново звернутися до
найближчої лікувальної установи.
Виконання цих не складних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше
здоров’я та здоров’я ваших близьких!

Головне Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про
випадок ботулізму  пов’язаний із споживанням в’яленої риби домашнього приготування.
Всього за поточний період року до Держпродспоживслужби України надійшло повідомлення про
реєстрацію 41 випадку ботулізму з 47 постраждалими. За результатами розслідування випадків
було встановлено, що в більшості випадків захворювання пов’язане з вживанням консервації
домашнього приготування (м’ясні, рибні та овочеві консерви) та вживанням рибної продукції
(риба домашнього приготування, риба невідомого походження та риба придбана у місцях
стихійної торгівлі).
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин та
може привести до тяжких наслідків. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та
за неправильних умов зберігання чи транспортування (консерви, в’ялена та солона риба,
ковбаси, шинка). Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних
властивостей, тому  візуально не можна визначити продукт придатний до споживання чи ні. 
Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в
кишечнику різних домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє
середовище (ґрунт, мул озер і річок ) спори довгостроково зберігаються і накопичуються.
Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб
можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може
виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до
анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки, виготовлялись з порушенням
технологічного процесу.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово: відсутні різкі підйоми температури, тому
виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являються порушення зору – одна з
найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман»  перед очима, двоїння предметів,
важкість читання). Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання,
подразнення у горлі, короткочасні ураження травного каналу (нудота, блювання, здуття живота).
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально токсичним синдромом
– хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість,
підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття  нестачі повітря, тягар
в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною
смерті при ботулізмі.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно звертатись до лікаря. Госпіталізація  обов’язкова