Літо… Море…КИШКОВА ІНФЕКЦІЯ!

001 e1596466547427

Кишкові інфекції – справжня літня напасть. Кожен з нас хоча б один раз за життя стикався з цими неприємностями. Кишкова інфекція – це велика група заразних захворювань, які пошкоджують шлунково-кишковий тракт. Причиною кишкової інфекції можуть бути віруси, бактерії, а також продукти їх життєдіяльності (токсини).

Чому частіше на кишкові інфекції хворіють влітку? Причин такої сезонності декілька:

  • Влітку ми частіше п’ємо некип’ячену воду з-під крану та з джерел;
  • Влітку ми частіше вживаємо свіжі овочі та фрукти, які не завжди ретельно вимиті;
  • Влітку харчові продукти (особливо швидкопсувні) псуються набагато швидше, хоча ознаки псування можуть бути непомітними;
  • Влітку з’являється велика кількість комах – переносників інфекцій (доведено, що на тілі однієї мухи вміщується до 10 мільйонів бактерій);
  • Влітку ми п’ємо більше води, яка розбавляє шлунковий сік, чим ослаблює його захисну дію.

З водою, продуктами, брудними руками до рота потрапляють віруси і бактерії, які у шлунково-кишковому тракті активно розмножуються та продукують різні токсини. Неприємності починаються із загальної в’ялості, слабкості, погіршення апетиту, можливі відчуття важкості у шлунку, головні болі, втома в очах. Пізніше настає блювання, потім – проніс, можливе підвищення температури тіла. В середньому з моменту потрапляння мікробів в організм людини симптоми проявляються впродовж 6-48 годин.

Звичайно, часті позиви та проніс – вже самі по собі неприємні. Проте головна небезпека криється в швидкому зневодненні організму. Порушення водного балансу призводить до порушень роботи серцево-судинної системи, нирок, втрати свідомості.

Щоб уникнути кишкових інфекцій:

- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету обов’язково мити руки з милом;

- Не вживати харчові продукти, придбані на стихійних ринках та «з рук»;

- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовувати  питну бутильовану воду або кип’ячену воду;

- Не допускати споживання продуктів та напоїв з вичерпаним терміном зберігання;

- Hе вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

- Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовувати перекип’ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з грунтом та піском;

- Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни;

- При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі вимагайте у продавця документи, що підтверджують безпечність та якість продукції;

- При подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети, інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

- На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентні страви, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, багатокомпонентні страви). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години;

  • Сирі м’ясо та рибу в холодильнику зберігайте окремо від готових страв;
  • Ретельно промивайте овочі, фрукти, зелень. Щоб переконатись, що зелень вимита ретельно, її краще замочити на 5-7 хв у слабкосольовому розчині;
  • Намагайтесь вживати тільки свіжовиготовлені страви;
  • Засітчуйте вікна, особливо на кухні;
  • Під час купання на водоймах намагайтесь не ковтати воду.

Якщо все ж таки в цьому році Ви поповнили сумну статистику і підозрюєте, що причиною інфекції стала неякісна вода чи їжа, - не вагайтесь та звертайтесь до найближчих лікувально-профілактичного закладу. Не займайтесь самолікуванням – це дуже небезпечно. До прибуття лікаря ізолюйте хворого від інших людей.

Ваша пильність може стати запорукою здоров’я Ваших сімей, сусідів, близьких!

причина кишечных инфекций

ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА – БОРОДІНА А.В, БЕРЕКЕТ К.В