Раціональне харчування дітей

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В МИКОЛАЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
НОВООДЕСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМУЄ:

«Раціональне харчування дітей. Нові вимоги»
Правильний, здоровий стиль життя необхідно виховувати із самого його
початку та систематично привчати себе зберігати отриманий при народженні
потенціал.
Раціональне харчування – один з найвагоміших чинників, який забезпечує
оптимальний фізичний та психомоторний розвиток дитини, достатній рівень
імунітету, опірність організму дії несприятливих факторів довкілля та
профілактику соматичних елементарно залежних захворювань.
Харчування ж школярів потребує особливої уваги ще й тому, що сучасне
навчання у школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й
супроводжується значними енерговитратами. Харчування дуже сильно впливає
на все, що відбувається в житті та формуванні організму дитини. Це не тільки
належний розвиток системи травлення, шлункового тракту, а й нервової,
кістково-м‘язової системи та й узагалі всіх життєво важливих органів.
Правильний раціон впливає на працездатність дитини, а відтак і на рівень
засвоєння корисної інформації.
Для росту та забезпечення нормальної життєдіяльності організму серед
інших факторів неабияке значення має режим харчування. Під режимом
розуміють дотримання помірності їжі, її різноманітності та прийняття.
Інтервали між прийняттям їжі – не меншими та не більшими, ніж 3-5 годин.
Надмір їжі дуже шкідливий для формування дитячого організму, бо призводить
до розвитку різних захворювань, а також знижує розумову діяльність дитини.
Їжа дітей, на відміну від їжі дорослих, повинна мати відносно більшу
енергетичну цінність, оскільки на кожний кілограм маси тіла дитини потрібна
більша кількість енергії, ніж дорослому. Так само й одноманітна їжа не може
задовольнити потреби організму: йому потрібно збалансувати тваринну та
рослинну їжу для необхідної оптимальної кількості білків, жирів та вуглеводів,
мінеральних солей і вітамінів. Чим різноманітніша їжа за складом, тим краще
засвоюється вона організмом.
Організм, що росте, потребує принаймні 4-разового харчування. Меню
для дітей повинно враховувати особливості та потреби в харчуванні. Необхідно
вміти правильно використовувати наявні продукти, адекватно їх замінювати.
Так, для збудження апетиту дитини використовують не перець та гірчицю, а
квашену капусту, вінегрети, овочеві салати.
Незважаючи на всі зусилля держави та школи в організації гарячого
харчування у школах, багато учнів старших класів взагалі не обідають у школі.

Є багато родин, особливо у сільській місцевості, які відмовляються оплачувати
шкільні обіди, натомість дають дітям із собою бутерброди або гроші, які
школярі витрачають на все ті ж шкідливі продукти, які заборонені до продажу у
школах. Підлітки часто не снідають удома через нестачу часу або відсутність
апетиту зранку.
Проте бутерброд не може замінити повноцінного обіду. Зазвичай
бутерброд складається зі шматка білого хліба, намазаного вершково-рослинним
маслом, та копченої (у крайньому випадку – вареної) ковбаси. А це взагалі
агресивні продукти. Крім того, підлітки з’їдають бутерброд поспіхом, часто на
бігу, відкушуючи та ковтаючи великими шматками. Нічого позитивного для
здоров’я дитини таке харчування не принесе.
Саме тому необхідно, щоб батьки розуміли всю катастрофічність цієї
ситуації і приклали разом зі школою максимум зусиль для охоплення гарячим
харчування школярів 5-11 класів, адже це є запорукою здоров’я та розумової
активності їх дитини.
Обов’язковою умовою повного засвоєння поживних речовин є смакові
якості їжі. Уживання щоденно однакових страв призводить до різкого зниження
апетиту та зменшення виділення травних соків. Харчування дітей влітку та
взимку має принципово відрізнятись: взимку для підтримання температурного
балансу організму необхідно більше енергії.
Важливим моментом у шкільному харчуванні є прищеплення гігієнічних
навичок та культури поведінки за столом дітям, а необхідною умовою для
цього є приклад учителя.
Проте про правильну організацію харчування мусять дбати всі: і держава,
і сім’я та батьки, і школа та вчителі. Тож, давайте спільними зусиллями
забезпечимо наших дітей здоровим та раціональним харчуванням, адже це є
запорукою гармонійного розвитку дитини.
Згідно вступу в дію наказу МОЗ України № 2205 від 25.09.2020 року
«Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої
освіти» вступають в дію нові норми харчування для дітей, де можна
ознайомитись за посиланням - https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-
moz-ukraini-vid-25092020--2205-pro-zatverdzhennja-sanitarnogo-reglamentu-dlja-
zakladiv-zagalnoi-serednoi-osviti або https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1111-
20#Text.
Особливу увагу звертайте на використання в роботі Постанови
Кабінету міністрів України № 305 від 24.03.2021 року «Про  затвердження норм
та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах
оздоровлення та відпочинку» за посиланням з додатками -
 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text.

З повагою, відділ державного нагляду (контролю) за дотриманням
санітарного законодавства Новоодеського управління Головного
управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області - Бородіна
А.В та Берекет К.В.