Що слід пам’ятати при отруєнні алкоголем та його сурогатами

img0

Алкогольні отруєння займають лідируючі позиції серед побутових отруєнь. На частку алкоголю доводиться більш 60% усіх смертельних отруєнь. Більша частина смертей (95%-98%) відбувається ще до початку надання медичної допомоги.

Гострі отруєння етиловим спиртом (етанолом) пов’язані з прийомом чистого спирту чи напоїв, які містять більш 12% етилового спирту. Доза алкоголю, яка призводить до отруєння, індивідуальна, оскільки залежить від віку людини, статі, маси тіла та фізичного стану. Найбільш чутливі до алкоголю діти та підлітки.

Безпосередньо викликає пошкодження в організмі етиловий спирт. Етиловий спирт, який входить до складу алкогольних напоїв буває різного ступеня очищення що часто і є вирішальним при ймовірності виникнення алкогольного отруєння.

Зловживання етиловим алкоголем і алкогольними напоями нерідко призводить до важких гострих отруєнь, підчас які потребують проведення реанімаційних заходів. При концентрації алкоголю в крові близько 2%, що відповідає 100-150 мл 95% етилового спирту або 200 - 300 мл горілки, у більшості хворих відзначається виражена картина гострої інтоксикації. Наявність в крові алкоголю в концентрації 3-4 г/л проявляється важким отруєнням, а концентрація 5-6 г/л вважається смертельною. Але не можна судити про ступінь тяжкості отруєння тільки по концентрації алкоголю в крові. Ступінь тяжкості гострого алкогольного отруєння залежить від кількості прийнятих алкогольних напоїв, індивідуальної реакції, віку потерпілого, психогенних і фізичних факторів зовнішнього середовища і т.д. Етиловий спирт в організмі окислюється і розпадається на ацетальдегід і оцтову кислоту. Кінцева дію алкоголю зводиться до нейролептичного ефекту. Настають пригнічення ЦНС, дихання, серцево-судинної діяльності, відбувається втрата свідомості - аж до коми, посилюється тепловіддача, знижується температура тіла, розвивається гіподинамія. 

Ступінь гострого алкогольного сп'яніння коливається в широких межах - від легкої до важкої, найбільш грізним проявом якої служить алкогольна кома з порушеннями функції дихання і розвитком колапсу. У клінічній картині алкогольної коми розрізняють три послідовно розвиваючі стадії: поверхневу, середньої важкості і глибоку.

Для поверхневої коми характерні порушення корково-підкіркової функції із збереженням сухожильних рефлексів, больової чутливості. Виражених розладів дихання і кровообігу не спостерігається.

При комі середньої тяжкості свідомість відсутня, різко пригнічені сухожильні, корнеальні, зрачкові, глоткові і кашльовий рефлекси, усунена больова чутливість. Дихання поверхневе, ослаблене. Можлива асфіксія внаслідок западання язика, аспірації слизу і блювотних мас.

При глибокій комі відзначаються різке звуження зіниць, відсутність їх реакції на світло. Корнеальні, глоткові, сухожильні рефлекси відсутні, адинамія м'язів. Шкірні покриви блідо-ціанотичного забарвлення з вираженим акроцианозом. Температура тіла знижена. Часто виникають важкі розлади функції дихання. Розвиваються гіпоксія міокарда, гостра серцево-судинна недостатність, різке ослаблення дихання, можлива зупинка серця.

Сурогати алкоголю – це різні види рідин, не створені для вживання всередину, однак вони також інколи використовуються замість алкогольних напоїв для досягнення стану сп'яніння. Потрапивши в організм людини, вони викликають інтоксикацію з тяжкими наслідками для здоров'я. У складі алкогольних сурогатів — високотоксичні технічні спирти. Технічні спирти розщеплюються набагато довше етанолу, продовжуючи циркулювати з кров'ю і отруюючи органи. Так, аміловий спирт утримується в організмі до 50 годин. За цей час він порушує функціональність серцевого м'яза, що загрожує летальним результатом. Крім того, у них може бути присутнім етанол. Хоча це і питний спирт, але в комбінації з технічними він теж стає вкрай небезпечною отрутою для людини. У групу з вмістом етанолу входять бутиловий спирт, деревні спирти, денатурат, одеколони, політура, морилка

 Сурогати значно токсичніші за алкоголь. Так, у деревних спиртах міститься метанол, в денатураті - альдегід, в політури представлена ціла комбінація з різних токсичних спиртів. У морилці присутні хімічні барвники, які, потрапляючи в організм, викликають посиніння шкіри і слизових оболонок.

Алкогольні сурогати небезпечні тим, що вже невелика кількість цих рідин при попаданні в організм провокують летальний результат.

Їх токсичні дози для розвитку гострого отруєння розрізняються в залежності від складу:

  • метанол — 7-8 мл.;
  • етиленгліколь — 50 мл;
  • політура — 50 мл;
  • ацетон — 30 мл;
  • ізопропанол - 0,5 - 2 мл/кг;
  • клей БФ — 20-50 мл;
  • дихлоретан — 5 мл.

Складність діагностики інтоксикації «помилковими» сурогатами полягає в тому, що хворий часто перебуває в коматозному стані. Лікарю доводиться проводити ретельне опитування родичів. Також проводяться реакції на метанол в крові.

У цілому симптоми отруєння сурогатами алкоголю схожі з отруєнням етанолом. Однак отруєння метиловим спиртом і етанолом має ряд особливостей і відрізняється тяжкістю симптомів отруєння. Не вчасно й неправильно надана перша допомога часто приводить до смерті.

За підозри на отруєння алкогольними сурогатами необхідно негайно викликати швидку допомогу. Хворі частіше всього знаходяться в комі, їм потрібні антидоти. Допомога в таких випадках може надати тільки лікар, а кожна хвилина бездіяльності може коштувати людині життя.

Отруєння метиловим спиртом

Метиловий спирт міститься в рідини для очищення скла автомобіля і розчинниках. В організмі метиловий спирт окислюється до формальдегіду і мурашиної кислоти, які і здійснюють головну токсичну дію. Симптоми отруєння виникають через 12-24 год після вживання. Симптоми: головний біль, нудота, сильна блювота, болі в животі, запаморочення, нездужання, порушення зору (мушки, туман перед очима, двоїння в очах, сліпота). При отруєнні метиловим спиртом дуже часто уражається сітківка ока і зоровий нерв, що в багатьох випадках призводить до сліпоти. Стійке розширення зіниці при отруєнні вважається несприятливою прогностичною ознакою. У важких випадках смерть виникає від паралічу дихання і порушення серцево-судинної діяльності.

Що робити при алкогольному отруєнні

Найперше, що потрібно робити при явному алкогольному отруєнні з важкими ознаками – викликати швидку допомогу. Більшість людей, які регулярно випивають намагаються боротися з інтоксикацією самостійно, а звертаються до лікарів лише в критичних випадках: нульова реакція отруєного на зовнішній вплив або факт вживання сурогатів (підробки). Перша допомога при отруєнні алкоголем до приїзду медиків:

  • терміново промити шлунок (2–3 склянки води кімнатної температури, після чого штучно викликають блювання натискуванням пальцями на корінь язика);
  • під час блювання треба очистити порожнину рота механічним шляхом та зафіксувати язик, щоб уникнути його западання;
  • дати доступ свіжого повітря, полегшити дихання;
  • прийняти будь-який сорбент згідно інструкції (активоване вугілля, Медіхронал або схожі препарати);
  • дати сольове проносне;
  • пити багато води і приймати сечогінні препарати.

Якщо потерпілий без свідомості, то промивання шлунка робити не можна, він може захлинутися. Вивести з такого важкого стану може лише                     фахівець-нарколог.

Профілактика алкогольного отруєння

  • не пити алкоголь натщесерце;
  • не пити алкоголь великими дозами;
  • не вживати алкоголь при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, під час перевтоми, при недостатньому харчуванні;
  • не пити алкоголь під час приймання ліків (антидепресанти, снодійні, знеболювальні засоби та інші);
  • перед вживанням алкоголю щільно поїсти;
  • намагатися не комбінувати різні спиртні напої;
  • намагатися вживати спиртні напої по зростанню градуса;
  • не пити неякісні спиртні напої.

Якщо гостра алкогольна інтоксикація повторюється, то це може стати причиною гіпертонічної хвороби, захворювань нирок, печінки, появи або загострення цукрового діабету.

З цих та багатьох інших причин не варто приймати алкоголь. Спиртні напої – це отрута, яка вбиває наш організм, повільно, але вірно.

Відділ державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства Новоодеського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Бородіна А.В та Берекет К.В.