Відповідальність за тонуваннясклаавтомобіля: що потрібно знати?

273195187 626342531993698 3468116560643306200 n

Правила дорожньогоруху (далі Правила), затвердженні Постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306, з останнімизмінами від 29.09.2021 регламентують вимоги до технічного стану транспортних засобів та їх обладнання.

Зокрема пункт 31.4.вищевказаних Правил чіткопояснюєнаступне: "Забороняєтьсяексплуатація транспортних засобів згідно із законодавством за наявності таких технічнихнесправностей і невідповідності таким вимогам:".

підпункт в) пункту 31.4.7. Правил роз`яснює заборону: "встановлено на скло додаткові предмети або нанесено покриття, які обмежуютьоглядовість з місця водія, і погіршують його прозорість, крім самоклейноїміткирадіочастотноїідентифікації про проходження обов’язковоготехнічного контролю транспортнимзасобом, яка розміщується в правійверхній частині вітровогоскла (на внутрішньомубоці) транспортного засобу, що підлягає обов’язковомутехнічному контролю."

Примітка до пункту 31.4.7. Правил надає виключення: "На верхній частині вітровогосклаавтомобілів і автобусів можуть бути прикріпленіпрозорікольоровіплівки. Дозволяєтьсязастосовуватитоновані стекла (крім дзеркальних), світлопропускання яких відповідає вимогам ГОСТ 5727-88. Дозволяєтьсязастосовуватизанавіски на боковихвікнахавтобусів."

Тобто єдиним можливим тонуваннямсклаавтомобіля може бути - тоновані стекла (крім дзеркальних), світлопропускання яких відповідає вимогам ГОСТ 5727-88.

Вимоги ГОСТу

Відповідно до пункту 2.2.4 цього ГОСТу5727-88: «Світлопропусканняскла, що забезпечує видимість для водія, має бути не меншим: 75% - для вітровогоскла; 70% - для скла, що не є вітровими, що входять до нормативного поля огляду що визначаєпереднюоглядовість.

Світлопропускання іншого невітровогоскла не нормується. Скло зі світлопропусканнямменше 70% додатково маркується знаком V. Вітровескло, пофарбоване в масі та тоноване, не повинно спотворюватиправильнесприйняттябілого, жовтого, червоного, зеленого та блакитногокольорів»

Вітровимсклом ГОСТ називає - скло, що застосовується для склінняпередньогоотвору транспортних засобів.

За яких умов перевіряєтьсяскло на світлопропускнуздатність?

Для перевірки ступеня пропускання видимого світла (світлопропускання) використовуютьсяспеціальнівимірювальніприлади. Ступінь світлопропусканняскла визначається відповідно до ГОСТ 27902-88 за таких умов:• температура повітря – 20±5°С; тиск – 80-106 кПа; відноснавологістьповітря – 60±20%.

Тонування в першу чергу також проводитисяпрацівникомполіціїспеціальним, повіреним, сертифікованимприладом. Інофрмації у вільномудоступі про наявність таких приладів у підрозділах МВС України наразі немає.

Відповідальність за порушеня вимог про тонування стекол автомобіля

Єдиним видом відповідальності за порушення вимог Правил є штраф в розмірі двадцятинеоподатковуванихмінімумівдоходів громадян - тобто 340 грн, відповідно до частини 1 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення: "Керування водіємтранспортнимзасобом, що ..... переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцятинеоподатковуванихмінімумівдоходів громадян."

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Знайти найближчий місцевий Центр або Бюро правової допомоги можна за посиланням

Ще більше консультацій на інформаційному ресурсі WikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги перейшовши за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua