Роз'яснення щодо готовності до опалювального сезону

250789051 1191295154691123 6238029768096745635 n

 Цей опалювальний сезон став одним з найважчих для України. Не виключенням стала і наша громада.

За останні три місяці ціна на природний газ в Україні невпинно зростала. За цей період український ринок газу інтегрували з європейським, а ціни прив’язали до цін на європейських хабах.

ℹ️Всі постачальники природного газу переглянули свої ціни, більшість з них взагалі не приходили на торги, що були оголошені замовниками, а ті постачальники, які і брали участь в торгах, в подальшому відмовлялись від укладення договорів, оскільки ціна на природний газ невпинно зростала. Якщо на початок оголошення закупівлі ціна становила 18 грн., то на момент підписання договору вона складала вже 30-39 грн. за куб.метр. Такі ситуації відбувалися масово по всій країні. Це ж підтверджують і тендери, які опубліковані в Prozorro.

❗️Організації та установи, що підпорядковані Виконавчому комітету Новоодеської міської ради теж стали заручниками ситуації, яка склалась навколо ринку природного газу. З липня - серпня місяця було проведено ряд відкритих торгів, на які не прийшов жоден постачальник.
?30 вересня 2021року підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр., що укладений між Кабінетом Міністрів України в особі Прем’єр-міністра України, Міністра розвитку громад та територій України та Міністра енергетики України, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад.
?Відповідно до умов Меморандуму вдалося домовитись про фіксацію ціни на природний газ для бюджетної сфери до кінця 2022 року. За умови ринкової ціни на природний газ більше ніж 30 грн. за 1куб.метр, встановлено ціну на природний газ для бюджетної сфери 13,66 грн. за куб.метр (без ПДВ та транспортування).
?Постачальником природного газу для бюджетних установ, відповідно до умов Меморандуму, визначено ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдінг». Закупівля природного газу пропонується відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 40 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме: проведення переговорної процедури закупівлі як виняток у разі, якщо у замовника виникла нагальна потреба здійснити закупівлю у разі виникнення особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, що не уможливлюють дотримання замовником строків для проведення тендера.
?Так, згідно з протоколом засідання Експертної комісії з визначення рівнів та класів надзвичайних ситуацій Державної служби України з надзвичайних ситуацій від 12 жовтня 2021 року №15/09-21, протоколом регіональної комісії ТЕБ і НС при Миколаївській облдержадміністрації від 08.10.2021 р. №28, протоколом місцевої комісії ТЕБ і НС при Новоодеській міській раді від 15.10.2021 р. №10, підтверджено, що ситуація, яка склалась у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021/2022 року, відноситься до надзвичайної ситуації техногенного характеру регіонального рівня.
?На підставі вищезазначених документів, Виконавчим комітетом Новоодеської міської ради була розпочата переговорна процедура закупівлі з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдінг» та оприлюднене повідомлення про намір укласти договір про закупівлю через авторизований електронний майданчик в електронній системі закупівель. Весь необхідний пакет документів був надісланий ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдінг» на підписання.
?Найближчим терміном укладення договору на постачання природного газу, з урахуванням термінів проведення переговорної процедури відповідно до норм Закону України «Про публічні закупівлі», визначено 2 листопада 2021 року.
❗️Керівники всіх закладів соціально- культурної сфери Новоодещини надіслали повний пакет документів постачальнику газу, проте договори досі не підписані.
?Компанія-постачальник не справляється з опрацюванням документів, адже вони надходять від бюджетних установ всієї країни»!
Проблема з теплопостачанням до кінця цього місяця вирішена у КУ «Центр надання соціальних послуг Новоодеської міської ради» та КНП «Новоодеська багатопрофільна лікарня». З листопада вони теж будуть в зоні очікування підписання відповідних договорів з постачальком газу.
‼️Міська рада, на жаль, не впливає на ці загальнодержавні процеси‼️
?Сподіваємось, що незабаром в усіх закладах нашої громади буде тепло.