Депутати міської ради виступають проти підвищення тарифів на енергоносії

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Новоодеської міської ради до Президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів України щодо неконтрольованого зростання ціни на природний газ

Ми, депутати Новоодеської міської ради, глибоко стурбовані та обурені ситуацією, яка склалась безпосередньо перед стартом опалювального сезону 2021/2022 рр. з ціною на газ для некомерційних комунальних медичних підприємств, а також інших бюджетних установ та організацій територіальної громади. За станом на 13 вересня поточного року середня ціна газу на загальнодержавному ринку вже перетнула межу в 23 тис. грн за тисячу кубометрів і продовжує зростати щодня. Це фактично унеможливлює початок опалювального сезону в жовтні поточного року в наших дошкільних закладах, закладах середньої освіти, лікарні та інших установах міста. Адже ці бюджетні установи та некомерційні підприємства за умовами закупівель природного газу для опалення чомусь прирівняли до комерційних підприємств, і вони вже не перший рік мають самостійно укладати прямі угоди про забезпечення газом для опалення через систему публічних закупівель. Та на відміну від минулих років, коли ринкова ціна на газ була доступною та прогнозованою для місцевого бюджету, восени 2021 року, коли на територіальну громаду вперше покладено відповідальність за забезпечення теплом лікарні, шкіл та інших закладів соціальної інфраструктури, ціни на газ зросли вже більше ніж в три, а подекуди й в чотири рази порівняно з початком минулого опалювального сезону, і таке непрогнозоване зростання видатків на опалення не забезпечене ані видатковою частиною місцевого бюджету, ані можливістю використання додаткового доходу бюджету, якого на жаль зовсім не має.

       На сьогодні некомерційні підприємства, інші бюджетні заклади, установи нашої громади перебувають в критичному фінансово-економічному стані, оскільки коштів на опалення, що залишились з початку року в їх кошторисах, не вистачає навіть на один місяць з тих двох з половиною місяців опалювального сезону до кінця поточного року. Адже за ціни в 23 грн за один кубометр природного газу нам потрібно ще більше 5 млн грн додатково, і ці кошти просто нема звідки взяти. Не краща ситуація і з прогнозом видатків місцевого бюджету для опалення об’єктів соціальної інфраструктури на наступний рік. Якщо минулого року для розрахунку було закладено ціна на газ близько 8 тис.грн за одну тисячу кубів, то ціна, що склалась вже сьогодні збільшує ці видатки майже в три рази, проте ніхто не знає, якою вона буде насправді з 1 січня 2022 року.

       Українська держава восени минулого року провела реформу децентралізації, фактично адміністративно-територіальну реформу, та переклала відповідальність за утримання всіх об’єктів місцевої соціальної інфраструктури з державних органів влади на територіальні громади та їхні органи місцевого самоврядування. Проте відсутність в бюджетах громад коштів для опалення цих об’єктів вже в перший зимовий період може призвести до масового зупинення їх діяльності та зриву функціонування в жовтні-листопаді поточного року. Ми переконані, що ані діти в закладах освіти, ані хворі в лікарнях, ані бюджети територальних громад врешті-решт, не мають бути заручниками ситуації, що склалась внаслідок стрімкого зростання комерційної ціни на газ.

       Ми вважаємо, що всі бюджетні установи та заклади, що фінансуються з місцевих чи державного бюджету не мають бути споживачами «комерційного» газу. Комерсанти мають заробляти на комерсантах, а не на державному чи місцевому бюджеті. Для шкіл, дитсадків, лікарень, клубів та бібліотек має бути в державі єдина окрема фіксована ціна на газ. Держава не має ніякого права перекладати власні видатки на утримання закладів освіти та медицини на місцеві бюджети, адже освіта і медицина - делеговані сфери, це неприродні функції органів місцевого самоврядування, тому що лише держава встановлює в цих галузях відповідну політику, стандарти. Ми ж лише всіляко сприяємо їй у здійсненні цієї політики та забезпеченні виконання стандартів.

       Ми підтримуємо всі вимоги, що містяться в зверненні до керівництва країни Асоціації міст України, і серед них ту, що вимагає від Уряду зафіксувати ціну природного газу для бюджетних установ до кінця опалювального сезону на рівні 11,2 грн за 1 куб м. Ми також звертаємо увагу керівництва держави на той факт, що на відміну від великих міст, де діють підприємства теплопостачання, для яких держава вже встановила фіксований тариф на природний газ, в інших (як правило невеликих) місцевих громадах централізоване теплопостачання відсутнє, і об’єкти соціальної інфраструктури опалюються індивідуально. Та нашим об’єктам, опалення яких фінансується за кошти місцевого бюджету, як і об’єктам теплопостачання у великих містах, також необхідно постачати природний газ за фіксованою, доступною та прогнозованою ціною.

        Ми вимагаємо від керівництва держави терміново змінити механізм ціноутворення на природний газ для об’єктів соціальної інфраструктури, які належать місцевим громадам, адже будь-які проблеми з початком опалювального сезону в закладах освіти, медицини, соціального захисту тощо, матимуть вкрай негативний вплив на соціально-політичну ситуацію в країні, а це недопустимо в умовах, коли українська держава фактично веде вже дві війни - з агресором на сході та півдні, та вкрай небезпечною пандемією коронавірусу на всій території, і в обох цих війнах органи місцевого самоврядування всіляко підтримують політику керівництва держави.

        Вкрай недальноглядно допускати протистояння центральної влади та органів місцевого самоврядування в питаннях теплопостачання, адже у нас усіх лише одна мета – захист інтересів та добробут наших виборців.

З повагою

депутати Новоодеської міської ради