УВАГА! Нові норми та Порядок організації харчування у закладах освіти

     1 січня 2022 року закінчився перехідний період в сфері організації харчування у закладах освіти. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року  №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» змінилася система та норми харчування. Метою реформи є забезпечення здоровим та збалансованим харчуванням дітей та учнів.

       Згідно з новими вимогами обмежено кількість солі та цукру. До нових норм не включено ковбасні вироби, рибні, м’ясні та овочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Такі напої як чаї, трав’яні чаї, какао, компот із сухофруктів готуються без додавання цукру.

     Також зменшені норми споживання картоплі та хліба. Перевага надається цільнозерновим хлібо-булочним виробам з високим вмістом клітковини, з додаванням висівок, насіння. Хліб у дитячих садочках вживається двічі на день (під час сніданку та обіду або обіду та вечері), у школах – три рази на тиждень. Збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів у дитячому харчуванні.

      Овочі, фрукти та ягоди повинні бути представлені у максимальному розмаїтті, різних формах, у складі готових страв.

       У різні сезони пропонуються свіжі, морожені, сушені та квашені овочі, фрукти та ягоди. Квашені овочі вживаються в обмеженій кількості.

       Картопля у вигляді окремої страви пропонується не більше двох разів на тиждень у закладах дошкільної освіти та 1 раз на тиждень у закладах загальної середньої освіти.

       Каші та макаронні вироби пропонуються у вигляді самостійних страв або як гарніри. Перевага надається продуктам з вищим вмістом харчових волокон.

     Свіжоморожені або сушені бобові продукти (зелений горошок, квасоля, горох, сочевиця) та страви з їх вмістом пропонуються як гарніри або самостійні страви.

     Для приготування страв з м’яса використовується м’ясо птиці (курки, індички), без шкіри та кісток, нежирна свинина, телятина, яловичина.

     М’ясні страви слід якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами та салатами.

     У закладах освіти заборонено замовляти та використовувавати технологічно-оброблені м’ясні та рибні продукти, м’ясо та яйця водоплавної птиці, річкову рибу, харчові продукти (в тому числі снеки) із вмістом солі понад 0,12 грама на 100 грамів готового продукту, харчові продукти з вмістом цукрів понад 10 грамів на 100 грамів готового продукту, харчові продукти з вмістом синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів, непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені з непастеризованого молока, гриби, каву та кавові напої, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів, газовані напої, непастеризовані соки, продукцію домашнього виробництва.

       Не допускається використання пастеризованого фляжного молока без кип’ятіння, сиру кисломолочного (за відсутності первинного пакування) та фляжної сметани без термічної обробки.

         Забороняється виготовлення кислого молока “самоквасу”, холодців, м’ясних і рибних салатів, холодників, паштетів, зельців, форшмаку, виробів у фритюрі, макаронів “по-флотськи” із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, млинців із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, кремів, морсів, напоїв із штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.

       Рослинна олія рекомендується для приготування салатів, а також є пріоритетним вибором під час приготування інших страв, які потребують додавання жиру.

       Насичені жири, зокрема вершкове масло, не повинні становити більше 10 відсотків загальної кількості калорій.

     Одним з найбільш корисних компонентів складних страв, зокрема салатів, можуть бути очищені горіхи та насіння. Горіхи та насіння можуть пропонуватися в індивідуальній упаковці або порційно, та у складі готових страв, без глазурі, без додавання солі чи цукру та з урахуванням схильності дітей та учнів до алергічних реакцій.

       З метою забезпечення різноманітності харчування з 01 січня 2022 року складається примірне чотиритижневе сезонне меню (до 01.01.2022р. заклади освіти користувались двотижневим меню).

     Включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів повинні відповідати нормам харчування.

     Планування та приготування страв для харчування дітей та учнів в закладах освіти повинно враховувати національні кулінарні традиції українського народу.