До уваги пасічників та землекористувачів Новоодеської громади. З метою упередження конфліктних ситуацій між пасічником та аграрієм, налагодження роботи та інформування повідомляємо:

  1. Реєстрація пасіки здійснюється за місцем проживання фізичної особи або за місцем реєстрації юридичної особи у міській раді один раз, в рік заснування пасіки. (ч.3 ст.13 Закону України «Про бджільництво» від 22 лютого 2000 року № 1492-ІІІ та п.п. 2,3 Порядку реєстрації пасіки (наказ Міністерства аграрної політики України і Української академії наук від 20.09.2000 № 184/82).

Обстеження пасіки проводиться Новоодеським міжрайонним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (далі - Новоодеське міжрайонне управління). За наслідками обстеження власник отримує ветеринарно-санітарний паспорт пасіки (ч.1 ст.13 Закону України «Про бджільництво» від 22 лютого 2000 року № 1492-ІІІ та п.п. 4,5. Порядку реєстрації пасіки (наказ Міністерства аграрної політики України і Української академії наук від 20.09.2000 № 184/82).

При зміні назви чи адреси пасіки, її власник повинен проінформувати про це Новоодеське міжрайонне управління протягом 10 днів.

  1. Відповідно статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» 2042-VIII та «Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам», затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 10.02.2016 № 39, Новоодеське міжрайонне управління здійснює безоплатну державну реєстрацію пасіки як оператора ринку харчових продуктів.
  2. Розміщення пасіки фізичними особами на земельних ділянках, які їм належать, здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою (ст. 15 Закону України «Про бджільництво», п 1.1 Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 30.01.2001 № 9, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 лютого 2001 № 131/5322).

Власник пасіки інформує міську раду, землекористувача та Новоодеське міжрайонне управління про заплановане місце розташування (кочівлю) пасіки.

  1. Дозвіл на перевезення бджолосімей на медозбір і запилення сільськогосподарських культур видається Новоодеською районною державною лікарнею ветеринарної медицини. Власнику пасіки, що перевозиться, у встановленому порядку видається ветеринарне свідоцтво за формою N 1-вет (при перевезенні у межах адміністративного району - довідка), яке підтверджує благополуччя пасіки щодо заразних хвороб бджіл (п. 3.5., 3.6. Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл).
  2. Після прибуття в район медозбору бджоляр зобов'язаний пред'явити до Новоодеської районної державної лікарні ветеринарної медицини, ветеринарне свідоцтво і ветеринарно-санітарний паспорт пасіки (п. 3.10.Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл).
  3. Сільгосптоваровиробники,не пізніше, ніж за 3 доби до запланованих обробок, повідомляють міську раду, населення (через засоби масової інформації, сторінка у Фейсбуці, сайт міської ради). Повідомляти необхідно не лише за місцем реєстрації; якщо землі на межі двох або більше, громад то всі відповідні органи.

При використанні пестицидів та агрохімікатів, на посівах сільськогосподарських культур, багаторічних насадженнях, дозволено застосовувати лише ті препарати, які зареєстровані у «Перелік пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання на території України», з відповідними нормами та на відповідній культурі.

Господарствам необхідно розраховувати час для проведення обробітку з 18 год вечора до 10 год ранку та швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне).

Санітарний розрив від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м.

Заборонено проведення авіаційних обробок пестицидами усіх груп токсичності ближче: 5 км від міста постійного розташування медоносних пасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників та інших); 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур що вживають без термічної обробки (цибулі на перо, селера, кріп, огірки, помідори, суниця, малина, тощо.), садів, виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт. (Згідно пункту 5.26 ДСП 382-96).

На час дії пестициду усім необхідно максимально дотримуватися норм безпеки.

  1. На період обробки бджоляру необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікату.

Особливу увагу просимо звернути на пункт 6-7.